Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi kalendárium

2009.11.26

 

ADVENTI kalendárium
Mézeskalácsból

A tésztához:

250g méz
100g vaj
125g barnacukor
5g őrölt fahéj

5g őrölt gyömbér

3g őrölt szegfűszeg

8g holland kakaópor

500g liszt
1g sütőpor
1db egésztojás
1csipet só

 

A díszítéshez:


1db tojásfehérje
200-250250g porcukor
6m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó díszszalag

 

Elkészítés lépésenként

 

1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.

 

2. A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.

3. Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.

4. Ha a tészta pihent, elővesszük és kinyújtjuk a tésztát kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre.

5. A kinyomtatott  fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.

6. Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.

7. A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.

8. A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.

9. Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.

10. Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is - ügyelve, hogy ne deformálódjon!

11. Ha a sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

12. Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk.
13. A papírzsákba töltjük a díszítő cukormasszát, a zsák végét felcsavarjuk, a spiccére ollóval apró lyukat vágunk. Kirakjuk egymás mellé a kockákat, felszámozzuk őket 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is.

14. A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk.
 
A sablon elérhető a http://www.desszert.eu/files/advent.pdf címen.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.