Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fahéjas karácsonyi csillag

2009.11.26

Fahéjas karácsonyi csillag

 20-25 darab elkészítéséhez, a tésztához: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, kb. 15 dkg mandula vagy mogyoró finomra darálva, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, a mázhoz pedig: 1 tojásfehérje, 8-10 dkg porcukor szükséges.

Elsőként a tojásfehérjéből kemény habot verünk, amibe apránként beleszórjuk a cukrot, majd tovább verjük, míg a massza csillogni nem kezd. Ezt követően összekeverjük a mogyorót és a fűszereket, amihez annyit adunk a tojás fehérjehabhoz, amíg az formázható, enyhén ragadó tésztát nem kapunk. Miután ezzel elkészültünk a tésztát két sütőpapír között kb. 8-10 mm vastagságúra nyújtjuk. A papír segítségével ráemeljük a sütőlapra, majd egy órára fagyasztóba tesszük.

Második lépésben a mázhoz felverjük a tojásfehérjét, amibe belekeverjük a cukrot. Közben kivesszük a tésztát a mélyhűtőből, lehúzzuk a felső sütőpapírt és nagyon óvatosan visszahelyezzük. Ezt követően megfordítjuk a kinyújtott tésztát, lehúzzuk az így felülre került alsó sütőpapírt amit eldobunk. Ha ezzel is készen vagyunk a tésztát vastagon kenjük be a mázzal. Tegyük ismét két óra hosszára a hűtőszekrénybe.

Mielőtt még kivennénk, melegítsük elő a sütőt 140 fokra, a felső sütőrácsra pedig tegyünk egy üres tepsit, ezzel is csökkentjük a felső hőt. Majd vegyük ki a hűtőből a kinyújtott tésztát és szaggassunk a forma segítségével kb. 4-5 cm átmérőjű csillagokat, amelyeket feltétlenül sütőpapírral kibélelt tepsire fektessünk. A kiformázott fahéjas csillagokat kis lángon 40 percig sütjük addig, míg az aljuk meg nem szárad és könnyen el nem válik a sütőpapírtól. Hagyjuk jól kihűlni. Kissé időigényes, de annál ízletesebb ünnepi sütemény.

Fehér cukormázzal bevont mandulás-fahéjas tészta.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.