Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kocsonya

2009.12.02

 

Kocsonya

Hozzávalók:
6-8 tányérhoz:
2000 g vegyes, bőrös kocsonyának való (csülök, köröm, bőrke), 600 g füstölt zsírtalan comb, 600 g marhahús, 20 szem szemes bors, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 5 db babérlevél, ízlés szerint só, pirospaprika, őrölt erős paprika. Díszítéshez főtt tojás, citrom, zöldségzöld.

Elkészítés:
A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, gáz- lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst és a füstölt húst megmossuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük, és leszedjük a keletkezett habokat. Ezután hozzáadjuk a megmosottKép vöröshagymát héjastul és az egész borsot, babérlevelet. Megsózzuk, majd lassú tűzön, gyöngyöző forrással, fedő alatt 3-5 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, akkor kivesszük és a lé tetejéről a zsírt, leszedjük. A színhúsokat feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet szűrőruhán átszűrjük, rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst, bőrkét felgöngyöljük és a felszeletelt húsokat egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva, szétterítjük. Főtt tojáskarikával és zöldségzölddel díszítjük, és erre öntjük a félig kihűlt leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Tálaláskor citromot, esetleg ecetet adunk, friss kenyér kíséretében. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jakenikoe@yahoo.se

(Jakab Enikö, 2009.12.29 16:52)

KOCSONYA RECEPT