Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony illata

2009.11.26

 

A karácsonyt a jellegzetes illatkavalkád is kiemeli az ünnepek sorából. Forralt bor, fűszerekkel ízesített mézeskalács, friss citrusfélék, a cukorba mártott gyümölcsök no és persze a fenyő - ez az illatözön és a gyertyák fénye mindenkiben jó érzéseket kelt, gyermekkori emlékeket idéz fel.

 Az ünnepi hangulat megteremtésén kívül több pozitív hatással is rendelkeznek ezek a karácsonyi illatok. Szinte mindegyikük antibakteriális hatású, fertőtlenítik a légteret, így megóvnak a náthától és egyéb fertőző betegségektől. Gyógyhatásuk egyenként a következő - az aromax.hu alapján:
             
  
Ánizsolaj
             
 Az ánizstermésekből kinyert illóolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó, fájdalomcsillapító, valamint ösztrogénhormon hatással bír. Alkalmazásának főbb területei a légzőszervi- és szájüregi megbetegedések, emésztőszervi panaszok, nőgyógyászati problémák és fertőzések okozta bőrbántalmak kezelése.
             
Citrusolajok
             
Nyugtató, idegrendszeri tonizáló és hangulatjavító hatásúak. A citrusolajok szobák légterének fertőtlenítésére és frissítésére (járványos időszakban leginkább a citrom-, a narancs- és a mandarin-olaj), nyugtató hatású aromafürdők készítésére, valamint kozmetikai készítmények és parfümök ható-, ill. illatkomponenseként használják.
             
Fahéjolaj

Antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldehid), parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást(bélmozgást) serkentő. A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra.
             
Szegfűszegolaj
             
A szegfűszeg illóolaj legfontosabb hatásai: antimikrobiális,parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő. Az eugenol erős antiszeptikum és tonizáns. A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenésssel járó bélfertőzések és húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak. A szegfűszegolajat szájüregi-, légúti- és reumás megbetegedések esetén öblőgetőszerek és fogkrémek, légzéskönnyítő inhaláló- és szaunaolajok, mellkasi légzéskönnyítő krémek, illetve masszázsolajok és bedörzsölőszerek formájában használják.
             
Lucfenyőolaj
             
Az illóolaj főbb hatásaiként az antimikrobiális, nyákoldó, légzéskönnyítő és bőrvörösítő (helyi vérbőséget előidéző) hatások emelhetők ki. Az illóolajat a felső- és az alsó légutak hűléses megbetegedésekor szobák, munkahelyek légterének fertőtlenítésére, valamint inhalálásra és fürdővízbe téve alkalmazhatjuk. Ez utóbbi esetben az illóolaj a kóros nyálkát elfolyósítja, így az a légutakból könnyebben eltávolítható és ennek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága.
             
Fontos megjegyezni, hogy ezek az illóolajok könnyen oxidálódnak, ezért gondot kell fordítani a lejárati idők betartására, illetve a hűvös helyen történő tárolására. A lejárt, régi olajok használatakor megnő a bőr irritálásának esélye!

Fenyőfa nélkül nincs igazi karácsony. A szépen feldíszített, ünnepivé varázsolt fa üde illata a friss ágvégekben és tűlevelekben található olajos komponenseknek köszönhető. A fenyő olaja többek között kámfort tartalmaz: ismerő s lehet az illata a légúti megbetegedésekben használt ínhálószerekből. Külsőleg a fenyő olajat bedörzsölőkben és tapaszokban használják reuma és ízületi gyulladások gyógyítására, de fürdő adalékok, dezodoráló készítmények kedvelt komponense is egyben.


Narancs: A narancs kellemes illata napokig érezhető, ha a fűtőtest fölött vagy egyszerűen szobahőmérsékleten a gyümölcs héját megszárítják. Az élénk színű héj néhány százalék illóolaj mellett keserűanyagokat is tartalmaz. Emiatt alkalmazzák étvágyjavítóként, gyomornedv és epetermelést fokozó növényi "gyógyszerként". A narancshéj általában más hatóanyagokkal együtt fordul elő a patikaszerekben, és fontos tulajdonsága, hogy kivonatát kellemetlen izű gyógyszerek zének javítására használják.


Vanília: A vanília kicsit kilóg az eddig említett karácsonyi süteményfűszerek és illatok sorából, ugyanis jelentős gyógyhatás nem tulajdonítható neki. Talán sokan nem tudják, hogy a vanília egy örökzöld trópusi orchideafaj, és egyetlen a kb. 18500 faj között, amit élelmezési célokra is használnak. Ízesítésre a kb. 20 cm hosszú termés héja szolgál, amiben a domináns illatú vanillin nevű aromaanyag fermentáció során képződik. A páratlan aromához hozzájárul a terméshéjban előforduló mintegy 150 vegyület. A vaníliafagylaltban, a pudingokban és a tápszerekben lévő vaníliaillat az esetek jelentős részében a szintetikusan előállított vanillinnek köszönhető. Aki azonban ismeri a hamisítatlan, eredeti Bourbon-vanília ízét, nem elégszik meg az ipar nyújtotta "másolat"-tal. Az eredeti vanília egyesek szerint afrodiziákum (vágykeltő), mások hangulatjavító hatásúnak tartják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.